Csoportkép Kertimag
  • Termékeink:

Kertimag termékeink

FOGALOMTÁR

Allelopátia

Kedvező és kedvezőtlen növénytársulások egymásra gyakorolt kémiai hatása.

Altalaj

A talaj felső termékeny felszíne alatt elhelyezkedő terméketlen réteg.

Alvó állapot

A még élő, de életfunkcióiban leállt növények állapota, ami addig tart, míg a fejlődésük kedvező feltételei nem alakulnak ki.

Antagonista, parazitoid és ragadozó szervezetek

Az antagonista szervezetek létükkel, szaporodásukkal a kártékony szervezetektől elfoglalják az életteret. A parazitoid szervezetek szaporodásuk során a káros szervezetekben élősködnek, míg a ragadozók a kártékony szervezetekkel táplálkoznak.

Átteleltetés

Módszer a növények frissen vagy életben tartására a téli időszak alatt, a leszedett termény megfelelő tárolásával vagy a földben maradók védelmével.

Átültetés

A fiatal palánták áthelyezése új helyre, ami jobb feltételeket biztosít a fejlődésükhöz.

Avarkomposzt

Lombhullató fák elbomlott levelei, amit szeparálva kell komposztálni a többi kerti hulladéktól, mert azoknál sokkal lassabban érnek össze.

Barázdahúzó kapa

Olyan kapa, amelyet a barázdák kialakításához, illetve a föld felhúzásához használnak.

Beporzás

A nőivarú virág megtermékenyítése a hímvirág pollenével, ami a termés, illetve a magok képződését eredményezi. A beporzás általában rovarok vagy szél útján történik, de esetenként a kerttulajdonosok végzik a jó termés biztosítása érdekében.

Beültetés

Meggyökereztetett hajtás vagy palánta különálló cserépbe ültetése.

Biológiai növényvédelem

A termesztett növényeket a természetben is előforduló élőlényekkel (vírus, baktérium, gomba, rovar stb.) védjük meg károsítóiktól. Ezeket a számunkra hasznos élőlényeket tudatosan szaporítjuk és alkalmazzuk.

Blansírozás

A lefagyasztandó növényi részek hőkezelése a minőség megőrzése érdekében.

Bura

Kisméretű, hordozható takaróeszköz, amely védi a növényeket, ültetett sorokat a hidegtől és a széltől.

Csávázás

A magok növényvédő szeres kezelése, amely a csírakori betegségek ellen véd. A csávázott magok általában színesek.

Csepegtető öntözőcső

A kerti locsolócső vagy az öntözőrendszer kis lyukakkal ellátott része, amelyekkel lehetővé teszi, hogy a víz egészen kevés, elnyelhető mennyiségben folyamatosan szivárogjon a talajba.

Csírázási erély

a csírázás gyorsaságát mutatja. Vannak gyorsan csírázóak (mint a borsó, bab) és vontatott kelésűek (petrezselyem, sárgarépa, hagyma).

Edzés, szoktatás

A védett helyen előnevelt növények fokozatos hozzászoktatása a szabadföldi körülményekhez. Ezt az egyre gyakoribb szellőztetéssel, az öntözés és a tápoldatozás csökkentésével a takarás (üveg vagy fólia) fokozatos megszüntetésével érjük el.

Egynyári

Az a növény, amelyik kicsírázik, virágzik, termést hoz, majd a szezon végén elpusztul.

Elővetemény

Az adott területen az előző évben termesztett növény.

Ezermagtömeg

Ezer darab vetőmagnak a tömege, amely segítséget ad a mag minőségének megállapításához és a szükséges magmennyiség kiszámításához.

Fajta

A fajta egy olyan kultúrnövény-változatot jelent, amely szigorúan ellenőrzött termesztés, vagy nemesítés eredménye.

Felmagzás

Idő előtti virágzás és terméshozás, amely rontja a növény minőségét, ízét, mint például a fejes saláta esetében is.

Feltöltés

Az a művelet, amely során a földet a növény szára köré felhúzzuk. Ezzel egyrészt stabilizáljuk a gyökérzetet, másrészt védjük a növény ehető részeit a fénytől, javítva annak minőségét.

Főnövény

A kettős termesztésben az a növény, amely tovább foglalja a területet és nagyobb értékű vagy tömegű hozamot ad.

Gombamicélium

A gomba termőtestét (tönk és kalap) felépítő sejtfonalak szövedéke.

Gombaölő szerek

A gombás fertőzések ellen használt anyagok, melyek nagy része a gombaspórák csírázását akadályozza meg.

Gyommentesítés (magágyé)

A technika távol tartja a gyomokat, amelyek a veteményünk magjaival konkurálnának. Készítsük elő a magágyat a vetésre, majd hagyjuk magára egy ideig, amíg a gyom magjaiból a növények kihajtanak. Ezeket azután a talajfelszín közelében végzett talajműveléssel kiirthatjuk a talaj különösebb háborgatása nélkül, mielőtt még a termesztett növényeink magját elvetnénk.

Gyomnevelő növény

Kezdeti növekedése lassú, a talajt a tenyészidő későbbi idején fedi be jelentősebben, így a gyomok növekedésükhöz kedvező feltételeket találnak. Ilyenek a hagymafélék, feketegyökér.

Herbicidek

Gyomirtó szerek.

Hibrid vetőmag

A fajtanév utáni "F1 hibrid" jelölés két különböző fajtájú növény kereszteződéséből származó, első generációs utódot jelent. Az F1 hibridek sokszor életerősebbek, egyöntetűbb termést hoznak. A hibrid fajták vetőmag előállítása viszont jóval bonyolultabb, ezért a vetőmag ára sokkal drágább az úgynevezett "szabad elvirágzású" fajtákéhoz képest. A szabad elvirágzású fajták virágait ugyanazon fajtából származó egyedek termékenyítik meg.

Humusz

A talajba évente nagy tömegben kerülnek növényi maradványok, melyek igen változatos összetételűek. Ez a nagy szervesanyag-tömeg aztán bonyolult mikrobiológiai folyamatok útján humuszanyagokká alakul át és ez a humuszkészlet lesz a talaj termékenységének a hordozója. A humuszanyagok számos gyakorlati funkcióval rendelkeznek. Fontos szerepet játszanak a talajok hő- és vízgazdálkodásában is.

Kertészeti takaró

A növények védelmét szolgáló könnyű szintetikus áttetsző textília, ami átengedi a napsugár, a levegő és a nedvesség nagy részét, de emellett védi a növényeket a hidegtől és a széltől. Ha megfelelően vannak rögzítve (leföldelve) a szélek, akkor a kártevő rovarokat is fizikailag távol tartja.

Kerti komposztálás

Kerti hulladékok (falevél, lekaszált fű, széna, gyomok, fűszernövények, zöldség- és gyümölcs származékok) felhasználásával, biológiai folyamatok hatására humuszszerű termék létrehozása.

Komposzt

Földszerű, sötétbarna színű, magas szerves anyag tartalmú organizmusok tevékenységének hatására jön létre, megfelelő környezeti hatások mellett. Kertben kitűnő anyag a talajjavításhoz. Zöldség- és virágágyások termékenységét segíti.

Kiegyensúlyozott tápanyagellátás

A talaj számára legfontosabb 3 fő tápanyagot (nitrogén, foszfor, kálium) egyenlő arányban tartalmazó keverék.

Kiültetés

A zárt térben nevelt palánták kiültetése kerti ágyásokba. Szükség lehet előzetes edzésre.

Konyhakert

Szabályos, kisméretű mutatós veteményes kert.

Levéltrágya

Olyan trágya, amely a levélre permetezve hatásos. Ez egy gyors módja a tápanyagok bejuttatásának, amelyet gyakran a nyomelem hiány tüneteinek jelentkezésénél alkalmaznak. A tápanyagot speciális formában kell előállítani, hogy a levél által hasznosítható legyen, ugyanis a normál trágya megperzseli a leveleket.

Lúgos

A pH érték 7,0 alatt van.

Másodtermény

Ha egy évben kétszer is tudjuk hasznosítani a földterületünket, a második növényt másodnövénynek nevezzük.

Mikroelemek (nyomelemek)

A mikroelemeket a növények igen kis mennyiségben, nyomokban veszik fel. Az ember és az állatok a növények elfogyasztásával biztosítják a mikroelem igényüket. Előfordulhat, hogy a talajból hiányzó mikroelem csak az emberben jelentkezik hiánytünetként. A növények számára nélkülözhetetlen mikroelemek a réz, bór, cink, molibdén.

Monokultúra

Ha hosszabb időn keresztül ugyanazon a területen termesztjük ugyanazt a zöldségnövényt. Hatására csökken a terméshozam.

Morzsalékos

Annak a talajszerkezetnek a jellemzője, amely jól átdolgozott, omlós és egyenletes.

Nitrogén-megkötés

A nitrogénkötő baktériumok rendelkeznek azzal a képességgel, ami lehetővé teszi a levegő nitrogénjének gyökér által felvehető vegyületek formájában való megkötését. A pillangósok gyökérgumóiban élősködnek, így ezek a növények - saját nitrogénforrásuk lévén - kevesebb trágyázást igényelnek.

NPK

A növények három fő nélkülözhetetlen tápanyagának: nitrogén, foszfor (phosphor) és kálium rövidítése. Ha a tápanyag csomagon ez áll "N:P:K 7:7:7", az azt jelenti, hogy 7% a nitrogén, 7 % a foszfor és 7% a kálium tartalma. Általában a kiszerelésen csak a számokat jelölik betűk nélkül, de a megrendelésen a tápanyag neveit is fel kell tüntetni.

Önmagát magról szaporító

Azok a növények, amelyek az önmaguk által spontán elszórt magból képesek reprodukálni magukat.

pH

A savas vagy lúgos kémhatás mértéke, melynek megállapítása a talajnál fontos. A semleges kémhatás pH értéke: 7.0, ennél alacsonyabb érték savas, magasabb érték lúgos kémhatásra utal.

Pillangósok

Hüvelytermésű növények, ahova a bab és borsó is tartozik. Sajátosságuk, hogy a gyökérgumóikban élő baktérium fajok képesek a levegő nitrogénjét a gyökerek számára felvehető nitrátok formájában megkötni.

Ritkítás

Palánták eltávolítása a sűrűn kelt sorokból, hogy a megmaradtak fejlődéséhez nagyobb életteret biztosítsunk.

Savas

A pH érték 7.0 alatt van.

Szabad beporzású

Azok a növények, melyek egyazon fajtájú szülőktől származnak, és sajátságaikban hozzájuk hasonlítanak, nem úgy mint a hibridek, amelyek két, különböző fajtájú és tulajdonságú egyed keresztezésének eredményei, új tulajdonságokkal

Szabad gyökerű (szálas palánta)

Olyan palánta, amit gyökerestől kihúztak a földből, pl. paradicsom, káposzta, amit nem tápkockában neveltek.

Szakaszos vetés

A gyorsan fejlődő zöldségféléknél használatos vetési módszer, mely során a vetőmagokat folyamatosan szabályos intervallumokban (7-10 naponként) újra és újra elvetik a termésidő folyamán, elkerülve ezzel a termények felhalmozódását.

Szerves (organikus)

  1. Minden olyan anyag, ami élőlényből származik. Általában trágyaként használják, ami lehet komposzt: kerti, és konyhai hulladék, állati ürülék, csontliszt, stb.
  2. Módszer vagy biocentrikus környezetvédő szemlélet, amely vegyszermentes természetes eszközökkel oldja meg a növények termesztését és védelmét a kártevőkkel, és betegségekkel szemben.

Szerves tápanyag

Szerves eredetű talajjavító adalék, mint amilyen a komposzt, levélhumusz, állati trágya, tengeri hínár, stb.

Szétosztás

Az a művelet, amely során az évelő növényeket szaporítás céljából részekre szedjük és elültetjük.

Sziklevél

A csíranövény első vagy első pár levele, amely a valódi levelek előtt jelenik meg. A sziklevél alakjában és méretében is különbözik a később kifejlődő igazi levelektől.

Talajtakaró (mulcs)

Szerves anyagból álló réteg, amellyel beborítják a talajfelszínt, hogy megvédjék a hidegtől, melegtől, széltől és a kiszáradástól.

Tenyészidő

Ebben az időben foglalja el a zöldségnövény a területet (vetéstől vagy ültetéstől a felszámolásig).

Termőréteg

A talaj felső, legtermékenyebb rétege, amelyben a gyökerek nőnek.

Tőszámbeállítás (egyelés)

Ha túl sűrűn kelnek a helyrevetett magok, pár leveles állapotban kapával vagy kézzel ki kell ritkítanunk, hogy a növényeknek elegendő hely jusson. Lehetőleg a gyengébben fejlett növényeket távolítsuk el.

Tűzdelés

A palánták nagyobb térközzel történő átültetése nem sokkal a csírázás után, hogy a további fejlődésük maximálisan biztosítva legyen.

Vetésforgó

A termőterület speciális kihasználása, amelynél a növények előre megállapított összetételét, arányát, sorrendjét és körforgását megtartjuk. Alapelemei: a növényi összetétel, - növények aránya, - növények sorrendje, - körforgás.

Vetésváltás

Tulajdonképpen a vetésforgó elődje, melyben a területet úgy hasznosítják, hogy évente új növényfaj kerül az előző helyére, meghatározott időnként a terület pihentetésére is sor kerülhet.

Vetőbarázda

A földbe hosszan bevájt sekély barázda, amelybe a magokat ültetik.

Zöldtrágya

Azok a növények, amelyeket azért telepítenek, hogy beásva a talajba, növeljék annak termékenységét és javítsák szerkezetét. Erre különösen alkalmasak a pillangósok, mert képesek a levegő nitrogénjét megkötni, amit a növények közvetlenül hasznosítani tudnak.

Konyhakert
Keresés
Kosár tartalma
A kosár üres.


Látogató számláló
0002935521

Jelenleg 7 látogató van itt
Szívesen olvasnánk az áruházunkról a véleményét, kérdésére válaszolunk, kérjük írjon nekünk

© 2023 RÉDEI Kertimag Zrt. Kisbéri Mintaboltja Adatvédelmi nyilatkozat | Általános értékesítési és szállítási feltételek | Vásárlási feltételek | Kapcsolat