Csoportkép Kertimag
  • Termékeink:

Kertimag termékeink

A VETŐMAG

A növény összes genetikai információját a vetőmag adja tovább, mely a környezeti hatásokkal együttesen (napfény, víz, talajadottság) meghatározza a belőle kifejlődő növény tulajdonságát. A növények sokfélesége a vetőmag változatos formájában is tükröződik. Például elég, ha a mák és a bab vetőmagját összehasonlítjuk. A zöldség-, virág-, fűszer- és gazdasági növények vetőmagjai méretben, színben, formában nagyon eltérnek egymástól.

A vetőmag legfontosabb értékmérő tulajdonságát a csírázóképességet a betakarítás és tisztítás után vizsgálják. Száz szem magból kikelt ép, egészséges csíranövény darabszáma adja a %-os csírázási képességet. Például egy saláta csíraképessége ha 86%-os azt jelenti, hogy 100 szem elvetett vetőmagból optimális körülmények között 86 db csíranövény fog kifejlődni.

Annak érdekében, hogy a tasakolt vetőmag a csírázását minél hosszabb ideig megőrizze úgynevezett csíravédő csomagolásban hozzuk forgalomba. Ez azt a csomagolási technológiát jelenti, hogy általában 60 x 80 mm méretű papír + polietilén vagy papír + alumínium +polietilén kombinált csomagolóanyagból készült tasakba töltjük a vetőmagot, ami ezután bekerül egy színes képes tasakba.

csíravédő vetőmag csomagolás vetőmag kezelés

Ez a csomagolás megvédi a vetőmagot a külső nedvességtől, így a csíraképesség is hosszabb ideig megmarad. Ez alól kivétel a hüvelyesek vetőmagjai (bab, borsó), a kukorica amelyet nem szükséges illetve a mag alakja miatt (bársonyvirág, körömvirág, rézvirág) nem lehet ebben a formában csomagolni.

Normál vetőmag: semmiféle kezelésben nem részesített vetőmag, mely súly vagy szem alapján kerül értékesítésre.

GMO (Genetikailag Módosított Szervezet) - mentességi nyilatkozat: Ezúton nyilatkozzuk, hogy minden általunk kereskedelmi forgalomba hozott vetőmag fajtát hagyományos termesztési metódussal termeltek. A vetőmag előállítása során termelőink semmiféle olyan eljárást nem alkalmaztak, mely bármiféle génmódosító technika eredménye lenne.

VETŐMAG-FELDOLGOZÁSI ÉS KEZELÉSI ELJÁRÁSOK:

Csávázás: Sokan idegenkednek a csávázott vetőmagtól, de házikertben is érdemes használni, melyet az alábbiakban indokolunk:

A csávázás a vetőmagvak kémiai anyagokkal való kezelése. Az eljárás célja, hogy a magvak felületén élő, vagy a talajban arra tapadó kórokozókat elpusztítsa, így a kelés biztonságosabb lesz.

Gyakori eset, hogy a vetés utáni alacsony talajhőmérsékletnél és tartósan nedves talajviszonyoknál a magvak csírázása vagy nem indul meg, vagy a csírázás leáll és az elfekvő magokat, csíranövényeket a talajban élő gombák, baktériumok megtámadják. Ezek a magvak ki sem bújnak a földből, elrothadnak. Többek között ezért is lehet hiányos a kelés.

A csávázott vetőmag zöld, vagy piros színű. Az élénk szín a figyelem felkeltését szolgálja, és annak jelzése, hogy a vetőmagot csávázták.

A borsó-, a zöldbab vetőmag egy részét, és néhány zöldségnövény vetőmagját már csávázottan hozzuk forgalomba, melyet a vetőmag tasak címkéjén vagy fülén feltüntetjük. A csávázó szer nem épül be a csávázott vetőmagból kikelő növénybe, de vetésekor viseljünk kesztyűt!

vetőmag feldolgozás vetőmag osztályozás, kalibrálás

Inkrusztáláskor a mag felületét egészen vékony, növényvédő szerrel átitatott, színes bevonattal látják el. Az új eljárás előnye, hogy nem nő lényegesen az ezermagtömeg (max. 10-15%-kal), nem gátolja a víz felvételét és a csírázóképességet, a sima felület megkönnyíti a szemenkénti vetést, az élénk szín feltűnőbbé teszi a magot, így könnyebb az egyenletes vetés ellenőrzése.

Osztályozás, kalibrálás során a vetőmag méret szerinti osztályozáson esik át, a túl kicsi magok kiesnek a vetőmag tételből. A kalibrált vetőmag kelése és növekedése egyenletesebb. A jövőben petrezselyem és sárgarépa vetőmagjainkat ilyen formában is szeretnénk forgalmazni.

Drazsírozás (pillírozás) során az apró magvakat olyan anyaggal vonják be, amelytől azok gömbölyűek lesznek, méretük megtöbbszöröződik, de csírázási tulajdonságaik nem változnak lényegesen.

Vetőszalag, vetőkorong: a mag egy biológiailag könnyen lebomló anyagra van felvive olyan távolságra egymástól, hogy fejlődésük zavartalan legyen. A korong és a szalag könnyen kezelhető, egyszerű a vetés mindkettő esetén. A vetőszalagnál a vetés szabadföldbe történik. A korongot cserépbe téve használjuk, így könnyen nevelhetünk benne fűszernövényeket a konyhaablakban is.


A zöldségmagok csomagolása során a vetőmag minősítésével kapcsolatos jelölések (a tasak fülén vagy a címkéken):

Standard az a fajta-megjelöléses fémzárolt vetőmag, melyet a nemzeti vagy a közös EU fajtajegyzékben nyilvántartanak, minősége pedig az előírt szabványnak megfelel. Fajtaazonosság és fajtatisztaság szempontjából, szántóföldi ellenőrzésben nem részesült, továbbszaporításra nem használható. A fajtaazonosságát és fajtatisztaságát a fajtajogosult, szabad fajták esetében a fajtafenntartó vagy a forgalmazó igazolja. A vetőmagtasakon "ST" jelöléssel rövidítik.

Certifikált (minősített) az a vetőmag, melyet a termelés alatt és a forgalmazás előtt hatósági ellenőrzésben részesítettek. Jelölése "C".

Hibrid két vagy több beltenyésztett szülői komponens meghatározott kereszteződésével létrejött fajta. A hibrid egyedek az első generációban a heterózis hatásnak köszönhetően jelentősen felülmúlják a szülő egyedek termőképességét. Jelölése: F1. Az F1 hibrid vetőmagvakból fejlődött növényekről nem érdemes magvakat gyűjteni, mert azok már nem rendelkeznek ugyanazokkal a jó tulajdonságokkal, mint a szülők.

vetőmag csomagolása
Keresés
Kosár tartalma
A kosár üres.


Látogató számláló
0002935518

Jelenleg 6 látogató van itt
Szívesen olvasnánk az áruházunkról a véleményét, kérdésére válaszolunk, kérjük írjon nekünk

© 2023 RÉDEI Kertimag Zrt. Kisbéri Mintaboltja Adatvédelmi nyilatkozat | Általános értékesítési és szállítási feltételek | Vásárlási feltételek | Kapcsolat